9.3.14

Muriwai

Vorig weekend ben ik met de groep wandelaars op weekend geweest in Muriwai. Dit plaatsje aan de westkust staat bekend om het lange strand met zwart zand, en ook om de kolonie jan-van-genten.

Zaterdag hebben we in Muriwai een wandeling gemaakt langs de Jan-van-genten en daarna lang de kust. Jan-van-genten keren elk jaar terug naar hun kolonies langs de kustlijn om te paren en te broeden.

Jan-van-genten

De vogels kunnen heel goed vliegen, en kunnen duikvluchten maken om vissen te vangen. Landen verloopt wat onhandig, en je kan dikwijls vogels een paar keer rond zien vliegen voor ze eindelijk veilig en wel geland zijn. Of misschien zijn ze over de kolonie aan het vliegen op zoek naar de liefde van hun leven.


Go-around

Een indrukwekkend zicht (en als het wat minder wind is dan dit weekend ook een, eum, indrukwekkende geur).

Daarna zijn we langs de kust gaan wandelen. Als je naar het noorden gaat, heb je een kilometers lang strand, maar naar het zuiden wordt het strand onderbroken door rotsen en natuurlijke grotten, en kan je alleen bij laagtij langs de kust wandelen.

Langs het strand

Als je op je blote voeten loopt moet je soms uitkijken dat je niet gestoken wordt door wat men hier bluebottles noemt, en op andere plaatsen het Portugees oorlogsschip. Een grote naam voor een klein dier (*): de blaas van de aangespoelde dieren is een paar centimeter lang. Net zoals kwallen kunnen ze steken als je er op loopt.

Bluebottle

Soms wordt het strand onderbroken door rotsen, waar we dan over moeten klimmen.

Over de rotsen

Soms is er een inham door het strand. Als die niet te diep is kunnen we daar door waden. Hier komt wat timing bij kijken, er komt regelmatig een wat grotere golf dan gemiddeld, die het water een paar tientallen centimeters hoger kan brengen. Of je hebt juist tot boven je knieën in het water gestaan, en als je je omdraait is er op die plaats bijna geen water meer.

Onder de kliffen. Met natte voeten.

Terug langs het strand

Zondag hebben we een wandeling gemaakt langs de Mokoroa Stream Track en de Goldie Bush Walkway. De Mokoroa Stream Track volgt de rivier, en steekt die enkele keren over. Wat opnieuw tot natte voeten leidt.

Mokoroa Stream onder de brug


En daarna was het terug tijd om huiswaarts te keren.

zonnige groetjes,
Roeland


(*) Strikt genomen is dit geen dier, maar een kolonie van een aantal poliepen. Net zoals de cellen in meercellige dieren hebben de poliepen verschillende functies, is één van de poliepen vormt de blaas, enkele andere de tentakels.

1 opmerking:

  1. er zijn daar dus meer jannen van genten kolonies dan die we samen zagen. Dit lijkt wel spannend!!

    BeantwoordenVerwijderen